В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 RUBпреглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Електромагнитен вентил предназначен за групов монтаж

В тази статия ще ви запозная с едно от новите производства на ЗИТА, а именно електромагнитен вентил предназначен за групов монтаж.Този клапан е с каталожен номер 0927700.0900-001; 3/2 пътен, директен, нормално затворен, с работен отвор 12 милиметра и напрежение по желание на клиента. Максималното работно налягане на което работи е 10 Бара, но по допълнително задание на клиента може да бъде произведен и за работа до 16 Бара. Работният флуид може да бъде вода; въздух; нефтопродукти; растителни масла и др., с вискозитет до 30 по Енглер. Уплътнителните детайли могат да бъдат подбрани според агресивността на работната среда – NBR; EPDM или силикон. Минимално налягане в системата не се изисква, което означава, че вентилът работи и при 0 Бара диференциално налягане. Корпусът и капакът на клапана са произведени от месинг, вътрешните работни части от месинг и неръждаема стомана, а управляващият механизъм от специална магнитно мека сплав от хром, силиций, манган, молибден, фосфор и сяра.По заявка клапанът може да бъде произведен изцяло от неръждаема стомана. Вентилът се командва от стандартния ни електромагнит 0900 с мощност от 18W. Степента на защита с куплунг е IP65.

  

Устройство и начин на работа на клапана:

Този електромагнитен вентил е 3/2 пътен. Това означава, че има три посоки на движение на флуида и две работни положения – отворен или затворен. Повече за това може да прочетете тук:  http://www.zita-ruse.com/bg/66196

В практиката често електромагнитните вентили се класифицират, като директни – при които отварянето и затварянето се осъществява единствено чрез движението на котвата (плунжер) затваряйки или отваряйки работния отвор на вентила; и индиректни (диафрагмени, мембранни) – при които затварянето или отварянето на работния отвор се осъществява чрез мембрана. Повече за ДИРЕКТНИ/ИНДИРЕКТНИ електромагнитни вентили може да прочетете тук: http://www.zita-ruse.com/bg/66196 

В този случай новият ни клапан за групов монтаж може да бъде причислен и към двата типа, тъй като при него затварянето и отварянето на работния отвор се осъществява чрез мембрана, която се придвижва директно от котвата на вентила. Поради тази причина на клапана не му е необходимо минимално налягане в системата (важно изискване при индиректните вентили), той работи и при 0 Бара диференциално налягане (показател заради който в много случаи директните вентили са предпочитани).

Когато вентилът е в състояние на отсъствие на електрически сигнал (нормално затворен), входът е затворен от мембраната и през вентила не протича флуид. Когато му се подаде електрически сигнал котвата изтегля мембраната и вентилът се отваря, като свързва единият вход с двата изхода. В този случай,  отвор-вход  е проектиран и поставен на 900 спрямо двата изхода.

При групов монтаж свързването между клапаните се осъществява чрез два броя шпилки М5, които преминават по дължина през корпуса на вентила. Предвидените присъединителни отвори са Ø 5,5 милиметра. Дължината на шпилките се подбира в зависимост от броя клапани, които ще бъдат монтирани в група. Притягането се извършва с шайби Ø5 и гайки М5.

За да се постигне херметичност между клапаните в групата, се поставя О-пръстен в предвидения за това монтажен канал. Присъединяването на клапан към клапан става: страна без О-пръстен към страна с О-пръстен.

На всеки клапан в долната част на корпуса има два монтажни отвора М8, чрез които клапанът или групата от клапани да бъде захванат/а към установка без изисквания за определено работно положение.

Входният и двата изходни отвори са с присъединителни резби ½ Цола. Ако вентилите се монтират в група, резбите на изходите ще се използват само при първия и последния вентил от групата.  

Приложение:

Такъв тип клапани за групов монтаж се използват главно в системи, където е необходимо смесването чрез или без дозиране на различни видове течности в общ провод – автомивки, химическа, хранително вкусовата промишленост и др.

Важни технически изисквания към присъединяването на клапаните при групов монтаж:

Когато клапаните са монтирани в група (повече от един) и всеки е с различно входно налягане; при напълно затворена система на изхода и при отворени част от вентилите в групата, има опасност Диференциалното налягане в процеса на работа да стане с отрицателен знак за някой от клапаните. В този случай, ако не може да се спази условието ∆Р ≥ 0, ще е необходимо на входа на всеки вентил от групата да бъде монтира възвратен клапан.

Повече информация за този продукт може да прочетете в Техническия паспорт на изделието тук  или да се свържете с нас.

Станислав Джамбазов

ЗИТА БГ ЕООД


05.12.2018

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации