В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 RUBпреглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Вентили на ЗИТА РУСЕ със съмнителна цена на пазара.

ВЕНТИЛИ НА ЗИТА РУСЕ СЪС СЪМНИТЕЛНА ЦЕНА НА ПАЗАРА

Уважаеми колеги и партньори, наши клиенти!

Пиша тази статия, тъй като в последно време в онлайн пространството се натъквам на голям брой обяви от частни лица и фирми, които предлагат електромагнитни вентили на „ЗИТА“ на „смешни“ цени!

Не се лъжете от ниската цена! Не купувайте електромагнитни вентили от търговци, които не ви издават гаранционна карта и не ви гарантират, че вентилът е нов. Това се отнася за всички видове електромагнитни вентили, не само за производството на „ЗИТА България“. В повечето случаи си „давате парите на вятъра“.

 Защо не е добре да купувате такива вентили?

Защото това е продукция стояла десетки години по складове или незнайно къде и като пиша десетки години приемете - над 20! Завод „ЗИТА“ вече повече от 20 години е частно предприятие и ви гарантирам, че никой от клиентите ни в последните 20 години не се е презапасявал толкова, че сега да продава стоката си на безценица! Това са или откраднати вентили, или употребявани вентили, или много стари вентили!

Защо не е хубаво да се купува крадена стока няма нужда да го обсъждаме; да се купуват електромагнитни вентили втора употреба е възможно (ако не можете да си позволите нов), но тогава е препоръчително преди да го монтирате да сте сигурни, че е надежден (най-вече за вашата безопасност). Това означава, че вентилът трябва да бъде изпитан на няколко стенда и този който го изпитва да си сложи името и подписа (да поеме отговорност) за надеждността му. Това може да стане само във фирмата производител или в специализирана лаборатория, но и това ще ви струва пари, така че и това не е толкова евтин вариант.

За вентилите стояли много дълго време в неработещо състояние  бих желал да обясня малко повече. Работните части от които се състои един вентил се произвеждат от различни видове материали в зависимост от предназначението на инсталацията, в която вентилът се вграждат. Тези материали могат да бъдат месинг, алуминий, чугун, неръждаема стомана, полиамид и др., но почти винаги, уплътняващите детайли се произвеждат от каучукови смеси. Пак в зависимост от предназначението на вентила тези каучукови смеси могат да бъдат маслоустойчиви, издържащи на висока температура, за агресивни среди и т.н. Във болшинството от произвежданите от „ЗИТА“ електромагнитни вентили (тази статия се отнася за нашите вентили, но приемете че това важи за повечето вентили на пазара), детайлът който служи, като уплътняващ механизъм (така наречената мембрана) се произвежда от NBR (Акрилнитрил-бутадиенов каучук). Това е материал с общо предназначение, устойчив спрямо въздействието на масла, бензин и др., с добрите физични параметри - устойчивост на налягане, твърдост и температура, но както и всички други каучукови смеси той СТАРЕЕ! Въпреки че се добавят различни видове съставки и стабилизатори, процесът на стареене на каучука не може да бъде спрян – той е неизбежен и се влияе от множество фактори и един от основните е правилното съхранение, а бъдете сигурни, че 20 годишен вентил не е съхраняван правилно! И въпреки всичко, без да „задълбавам“ повече в технологията на производство и съхранение на каучукови изделия ще кажа, че „продължителността на живота“ (функционалност и качествена работа) на мембрана произведена от  NBR и съхранявана при идеални условия е максимално 8 години. От там нататък тя губи еластичните си свойства! СТАРЕЕНЕТО НА КАУЧУКА ВОДИ ДО ЗАГУБА НА ЕЛАСТИЧНОСТ!

За да работи надеждно електромагнитният вентил, мембраната произведена от каучук трябва да е изключително еластична и с точно определена твърдост. Тя осъществява основната функция на клапана – да спира и пуска притока на флуид в системата. Мембраната не е статичен уплътнител! Тя е в постоянно движение, подложена на налягане, температурни разлики и триене. Не рискувайте с 20 годишни вентили – за нас  това е лоша реклама и загуба на клиенти, за вас това е компромис със сигурността! Не забравяйте, че вентилите работят подложени на налягане; електромагнитът работи с електрическо напрежение. При неправилна работа вентилът може да застраши живота на работещите,както и да създаде значителни материални щети. Все пак предназначението му е да  пуска и спира притока на течности или газове. Повярвайте ми това не си заслужава.

 

От къде се появяват тези вентили на пазара?      

Хората живели и работили в годините преди демократичните промени през 1989 година помнят Плановата икономика. За младите колеги ще обясня, че през тези години в България заводите бяха държавна собственост. По предварително установен държавен план (не в зависимост от търсенето и предлагането) предприятията произвеждаха и продаваха на други предприятия продукцията си. Пак по предварително установен държавен план предприятията закупуваха (не в зависимост от нуждите си) продукция от другите предприятия. Целта беше постоянно да се създава работа. Това естествено водеше до презапасяване с някой стоки. В годините след демокрацията доста от старите държавни предприятия бяха ограбени, разпродадени на „парче“, или просто смениха предназначението си. Това отвори складове пълни с продукция складирана с години. „Предприемчиви“ търговци изкараха тази стока на пазара като нова, други я препродаваха на безценица, трети издаваха за скрап. Така се появяват от време на време и електромагнитните вентили произведени от ЗИТА Русе преди повече от 20 години.     

 

Много клиенти си закупуват от нас, като резервна част мембрани и си ги подменят самостоятелно. Това също не е добър вариант. Винаги когато продаваме резерви части за нашите вентили обясняваме, че след сглобяване ВСЕКИ електромагнитен вентил преминава (задължително!) през няколко изпитателни стенда за да се гарантира неговата безопасност и функционалност. Знам, че за някой хора развиването и завиването на четири болта е проста и елементарна манипулация, но с подмяната на мембрана на електромагнитен вентил нещата не стоят точно така. Вариантът който винаги предлагаме като най удачен за нашите клиенти, е да ни изпратят вентила, да го отремонтираме, да го изпитаме и да го върнем. Ако това се случва в рамките на гаранционния срок (който съвсем не е малък) този ремонт е винаги за наша сметка. Възползвайте се от гаранционните условия! Все пак за това си давате парите.

И накрая - Ако ви попадне вентил с съмнително качество или цена и този който ви го предлага казва че е на ЗИТА Русе, обадете ни се; поискайте ни оферта; чуйте какво ще ви предложим; сравнете цените; „претеглете“ плюсовете и минусите и тогава купувайте.

Станислав Джамбазов

Технически консултант ЗИТА БГ


21.02.2018

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации